Kezdőlap arrow Címlapsztori
Címlapsztori
Sebő Ferenc Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2014.04.13.
A Fölszállott a páva döntője előtt a magyar néptáncmozgalom atyjával, a Kossuth-díjas művésszel, népzenekutatóval, a tehetségkutató verseny zsűrijének elnökével, Sebő Ferenccel beszélgettünk.
Sebő Ferenc
Sebő Ferenc
-Családi örökségként kapta a muzsika szeretetét?
-A családunkban egyáltalán nem volt zenész, édesanyám, édesapám sem énekelt odahaza, de a szüleim mindig megadták a lehetőséget a tanulásra. Zeneiskolába jártam, csellóztam, zongoráztam, táncolni tanultam. Az egyetem alatt a szimfonikus zenekarban jöttünk össze Halmos Bélával. Jóval később kezdtünk csak népzenével foglalkozni, akkor, amikor a Röpülj pávára gitárkíséretes népzenével jelentkeztünk. Aztán egyre jobban érdeklődtünk a népzenénk után, megtanultam brácsázni és szereztem egy tekerőlantot is.
-Hogyan alakult ki a ránk, magyarokra jellemző népzene, néptánc?
-A népi kultúra egyfajta „popzene”. Ahogy ma is, úgy a régi időkben is nemzetközi gyökerei voltak, aztán helyi változatai alakultak. Ha a népzenét tanulmányozzuk, az egész zenetörténet kibontakozik belőle, hisz minden nagy zenei korszaknak megvan a lenyomata a népzenében is. A Kárpát-medence nagyon egységes nyelvezetet beszélt. Az új divatok nyugat felől érkeztek, és általában a Kárpátok vonulatainál meg is álltak, Erdélyben például a románok is páros táncokat táncolnak, a Kárpátokon túl viszont még a régi Európa lánctáncait járják.
-Hogyan tovább, merre halad ma a népi kultúra?
-A mai világban minden hozzáférhető: több évszázad, több földrajzi terület választéka „ki van téve az asztalra”. Szabad a vásár, nyitott a világ, a technika is lehetővé teszi a keveredést. Ilyen nem volt a történelemben soha! Ez a népi kultúra „popzenei ága”, ami mára viszont iparosodott, az emberek nem teszik az életük részévé, csak hallgatják. A néphagyomány ezzel szemben egy lezárt és kontrollált területe a hagyománynak, hiszen feltétele az évszázadokon át való használat, amelyet egy nagyszámú közösség „ellenőrzött”.
-Milyen érzés látni a Fölszállott a páva széles közönségsikerét?
-Nagyon jó! Az, hogy a népzenéről és néptáncról most már nem „ciki” beszélni, és nem gúnyolódás tárgya az, aki ezzel foglalkozik, mutatja, hogy nagyot léptünk előre az elmúlt negyven év alatt. Lassacskán megvalósulni látszik Kodály álma, nevezetesen az, hogy az értelmiség magáénak érezze a nép hagyományát. Fiatalok százezrei foglalkoznak néphagyománnyal, a Páva selejtezőinek is ez a fő tapasztalata. Zenei polgárosodás ez: a hagyomány válik a fiatalok szórakozásának eszközévé.
-Mennyire hungarikum ez a tehetségkutató?
-Az mindenképpen hun­ga­ri­kum­nak számít, hogy a tudomány teljes mellszélességgel mögénk állt. Százötven éves gyűjtő- és rendszerező munka tette lehetővé, hogy mindez ilyen szépen kikerekedjen. Jól kezelt anyagot kaptunk a kezünkbe, és fontos, hogy ezek a gyűjtemények továbbra is fejlődjenek, hiszen ezek az utolsó szálai sajátos nemzeti kommunikációnknak, ami – ahogy a képernyőn is látszik – élővé tud válni a fiatalok lábában, muzsikálásában, szívében.
-Az idei versengés kapcsán milyen benyomásai vannak?
-Nagyon jó versenyzők jöttek, s vérzik a szívem mindenkiért, aki kiesik. De a Páva kiváló alkalom, hogy megmutassuk az országnak, milyen remek fiataljaink is vannak. Nincs is annál szebb, mint hogy a gyerekeink értékes, hazai nyersanyaggal szórakoznak, nem mások által levetett silányságokkal.
-Ha rosszkedve vagy öröme van, ma is ki tudja élni táncban, muzsikálásban?
-Nyilván más az életbeosztás, sok tennivaló akad, de akinek megvan ez a szókincse, beszélget is rajta. A mi felelősségünk az is, hogy az utódainknak átadjuk ezt a tudást. Hála istennek egyre több felelősen gondolkodó szülő van, a versenyen is látni, hogy immár családokkal jönnek a résztvevők. Ez is új jelenség, a mi időnkben még nem volt népszerű dolog a szülőket követni.
-Ha egy mondatban kellene meggyőzni a nézőket, miért nézzék az április 19-i Páva-döntőt, mi lenne az?
-Azért, hogy lássák, milyen jókedvű, okos és tehetséges fiataljaink vannak, akik sokat adhatnak ennek az országnak. Kodály Zoltán is büszke lenne rájuk!
M. Zs.
szombat, M1 20.25
 
Frissítve ( 2014.04.13. )
 
Julianne Marguiles Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2014.04.06.
Négy évad után a Lockhart & Gardner cégnél az új, ötödik szezon azzal kezdődik, hogy Alicia távozni készül az ügyvédi irodától. Azt tervezi, hogy kollégájával, Caryvel saját vállalkozást alapítanak, bár tisztában vannak vele, hogy jelenlegi munkaadójuk nem örül majd a hírnek.  Azonban mielőtt távozhatnának, néhány ügyet még a bíróság elé kell vinniük.
Julianne Marguiles
Julianne Marguiles
Váratlan és izgalmas fordulatokkal folytatódik a Universal Channel műsorán A férjem védelmében. Az Emmy- és Golden Globe-díjas sikersorozat április 6-tól dupla részekkel fut a csatornán. A történet nem kifejezetten idilli szituációval indul, ugyanis Alicia – Julianne Marguiles – éppen ott akarja hagyni az irodát, hogy új céget alapítson. Ám mielőtt búcsút mondana, még néhány ügyet le kell zárnia, közöttük egy internetes szervezetet megkárosító kiszivárogtatást, egy szexuális zaklatási ügyet, amelyet maga a Lockhart & Gardner ellen nyújtottak be.
„Ha lehet, az ötödik évad előtt még izgatottabb vagyok, mint eddig bármikor. A kezdetekkor nagyon szerencsésnek tartottam magam, hogy egy ilyen remek történetbe csöppentem, a második évadnál próbáltam mindent jobban csinálni, utána pedig minden olyan hirtelen történt, és most már itt van az ötödik év, a forgatókönyv és a cselekmény egyre jobb és izgalmasabb. Úgy érzem magam, mintha valami aranybányára leltem volna” – árulta el Julianne Marguiles, akinek személyével teljesen egybeforrt Alicia karaktere. – „Onnan indul az ötödik évad, hogy Alicia és Cary már a második üveg bornál tart a konyhában, kicsit becsíptek, és arra jutottak, hogy az a váltás, hogy saját céget alapítanak, a legjobb dolog, ami valaha történt velük. Alicia tudja, hogyha továbbra is marad, akkor a szíve mindig Will felé fog húzni, de nem élhet így, hiszen újabb esélyt adott a férjének” – tette hozzá a színésznő, aki annak is nagyon örül, hogy a rajongók rendszeresen megállítják, és tanácsokkal látják el Ali­ciát, vagyis játékát hitelesnek érzik, azonosítják a karakterrel.
„Alicia férjét kormányzónak választják, ezért fontos pozícióba kerül ő maga is. Azon mesterkedik, hogy pár fontos ügyfelet magával vigyen. Ez nem túl szimpatikus húzás, ráadásul bőven okoz majd bonyodalmakat, de erről nem mesélhetek többet” – mondta Julianna, akinek férjét a Szex és New York Mr. Bigje, Chris Noth alakítja.
„Az ötödik évadban úgy tűnik, Alicia és Peter kapcsolata helyrerázódik. Az asszony végül úgy dönt, hogy bízik a férjében, bennem, ami  –  valljuk be – valószínűleg nem a legjobb döntés. Nem árulhatok el semmit, de úgy vélem, akadnak még konfliktusok közöttük. De őszintén szólva, én boldog vagyok, hogy egy rosszfiút játszhatok, sokkal szórakoztatóbbak és érdekesebbek ezek a karakterek, mint a jófiúk” – mesélte a színész, aki nem titkolja, a televíziózást szereti a legjobban. – „A sorozat forgatása a legnagyobb kihívás számomra, ehhez kell a legnagyobb koncentráció. Egy nap nyolc-tíz oldalas szöveget kell elmondanunk, átélnünk, míg egy filmforgatáson maximum egy oldalt dolgozunk fel. Ráadásul egy mozifilmnél megengedheti magának a stáb azt a luxust, hogy biztosan tökéletes legyen minden jelenet, de egy sorozatnál nincs túl sok idő egy-egy beállításra. Éppen ezért nagyobb koncentrációt igényel a részünkről, és én ezt inspirálóan élem meg. A színház természetesen teljesen más világ, talán az a közeg az, ami igazán azt az érzetet adja, hogy színész vagy” – tette hozzá.
Chris Noth az sem rejtette véka alá, mit gondol sorozatbeli feleségéről, az alakításáért Golden Globe-díjat elnyerő Julianna Marguilesről: „Nagyon keményen dolgozó, hihetetlenül precíz színésznő. Igazán csodálom őt.”
Hogy miként indítja be új cégét Alicia, és hogyan oldja meg az e miatt kialakuló szorult helyzeteket, valamint sikeresen alakul-e szerelmi élete, az kiderül A férjem védelmében legújabb epizódjaiból április 6-tól a Universal Channel műsorán.
(X)

 
Rátonyi Krisztina Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2014.03.31.
Közösségek, álmok és bizalom. E három pillérre épül a közmédia egyedülálló vetélkedőműsora, a Bízunk Benned!. A műsor háziasszonya, Rátonyi Krisztina mesél a tapasztalatairól.
Rátonyi Krisztina
Rátonyi Krisztina
-A közelmúltban A Dalban egy új szerepkörben debütált, és a képernyők előtt ülőknek úgy tűnt, könnyedén vette az új akadályokat.
-Nagyon jól éreztem magam ebben a műsorban! Ha szigorúan szakmai szempontból nézzük, ez bizony már ízig-vérig „felnőtt” munka volt: átélhettem, hogy milyen összehangoltan, fegyelmezetten dolgozik egy hatalmas stáb a kétórás élő show-műsor zökkenőmentes lebonyolításán. A magyar könnyűzenei világ krémje képviseltette magát, nagyon különböző karakterű előadók, zenészek szerepeltek a műsorban, de egyformán lelkesedésen nyújtották tudásuk legjavát. Hétről hétre tanúja lehettem annak, micsoda energiákat összpontosítanak a dalok minél tökéletesebb bemutatására.
-Folyatódik a Bízunk Benned! című vetélkedő, amelynek kulcsfogalma a bizalom. Mennyire fontos ez az életében?
– Nagyon! Ahhoz a típushoz tartozom, amelyik nehezen bízik meg valakiben. Annak ellenére igaz ez, hogy alapvetően nyitott és közvetlen vagyok. De ez csak egy bizonyos pontig igaz, létezik egy belső kör, ahová nem könnyen engedek be valakit. Ez bizonyára azért alakult így, mert engem is értek már csalódások, amelyek után óhatatlanul óvatosabb lettem. Ugyanakkor akadnak olyan barátaim, családtagjaim, akikre mindig számíthatok, akikben feltétel nélkül megbízhatom, és én is tűzbe mennék értük. Ez nagyon fontos dolog az egyéni életünkben éppúgy, ahogy a játékban is.
-Sokak szerint manapság az emberek nem bíznak egymásban, önmagukban. Ugyanakkor baj esetén, természeti katasztrófák idején nagyon jól tudunk együttműködni.
-Azt tapasztalom, hogy a jó példa igenis ragadós! Ha egy tömött villamoson valaki átadja a helyét egy idős néninek, lehet, hogy hamarosan feláll valaki más is, vagy ha nem, talán elgondolkozik azon, hogy legközelebb ő is így tesz. A tavalyi nagy havazás és árvíz idején vagy a Jónak lenni jó! elnevezésű adománygyűjtések alkalmával évek óta páratlan összefogásról tesz tanúbizonyságot az ország, igenis vannak bizalmi tartalékaink.
-A Bízunk Benned! című vetélkedőben egy közösség fog össze az álma megvalósításáért. December óta kik éltek ezzel a lehetőséggel, hányan jelentkeztek a műsorba?
-Rengeteg megkeresés érkezett, beindult a lavina, égtek a telefonvonalak. A legváltozatosabb álmok megvalósulásáért szállnak ringbe különböző közösségek. Igyekeztünk színesen válogatni, kisebb és nagyobb álmok, egyszerűbb és magasztosabb célok egyaránt szerepelnek a játékban.
-Eddig hány álom teljesedett be?
-Az első széria igazi csoda volt, minden álom teljesült, minden csapat eljutott a döntőig, és sikerült megvalósítania a kitűzött célját. Élő kapcsolatok születnek a műsor körül, mert nyomon követjük az álmok beteljesülését, ezeket pedig a közmédia különböző műsoraiban a nézők is látják majd.
-Érthetően nagyon motiváltak a csa­pa­tok. Ez a felfokozott érzelmi ál­la­pot tük­rö­ző­dik a küzdelem­ben is?
-Ember- és csapatfüggő, hogy ki milyen vérmérséklettel játszik. Vannak lehengerlő, heves játékosok, mások profi higgadtsággal veszek részt a műsorban. A döntéshelyzetekben viszont mindenkinél igazi dráma játszódik le, ezek nagyon szép emberi pillanatok, ilyenkor tapintható a bizalom és persze a feszültség.
-A személyes életében milyen változásokat hoz az idei tavasz?
-Nem fogok unatkozni, mert a sok televíziós munka mellett le kell adnom az egyetemen a diplomamunkámat, emellett újra játszom több alternatív színház produkciójában is, és nem mellékesen vár még rám egy térdműtét is, ami – mozgékony, sportos ember lévén – nem kis önfegyelmet követel majd. De ha nincs dolgom, igyekszem minél több időt a családommal és a barátaimmal tölteni, semmi más nem tölt fel úgy, mint egy jó beszélgetés vagy egy nyugodt családi ebéd.
M. Zs.
péntek, M1 20.20

 
Botrány Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2014.03.23.

Az amerikai elnök a kolléganőjével csalta meg feleségét, ami heves indulatokat váltott ki. Mindenki a szeretőre kíváncsi. Olivia Pope élete legnehezebb helyzetébe került. Így végződött a Botrány második évada, most pedig itt a folytatás.

Botrány
Botrány
A tengerentúlon több mint tizenkétmillió néző volt kíváncsi arra, hogy a kríziskommunikáció nagymestere, Olivia Pope miként rea­gál a támadásokra. A Botrány című sikersorozat folytatása a harmadik évad legújabb epizódjaival március 24-én érkezik a magyar képernyőkre a Universal Channel műsorán. És bár a második széria záró epizódja is jócskán tartogatott meglepetéseket, a folytatást sem bízta a véletlenre a történet szálait szövő Shonda Rhimes.
„Amikor olvastam a forgatókönyvet, szabályosan sokkot kaptam. Félelemmel vegyes csodálat volt bennem, és bevallom, el is sírtam magam. Szinte sokkos állapotba kerültem, fel is hívtam Shondát, de utána a többi színésszel is e-maileztünk és beszéltünk, hogy Úristen, olvastad, mi történik?” – nyilatkozta a legújabb epizódok kapcsán Kerry Washington, így biztosra vehető, hogy drámai lesz a folytatás.
Ráadásként újabb szereplőkkel bővül a Botrány stábja. A második évadban feltűnt Scott Folley is a történet állandó karaktere lesz, de érdemes az Olivia édesapját alakító Joe Mortonra is odafigyelni. Nem kevés felfordulást okoz majd, és nem csak lánya életében. Vendégszereplőként pedig több epizódban feltűnik a Jóbarátok sztárja, Lisa Kudrow is. A bolondos Phoebe ezúttal egy szigorú képviselőt alakít majd.
Az események alakulását és a forgatást most is figyelemmel követi szakmai tanácsadóként Bush elnök egykori sajtótitkára, Judy Smith, aki jelenleg is krízismenedzserként dolgozik.
„Judy a gyorshívásaim között van. Természetesen nem azért, mert gyakran kerülök bajba, de a forgatások kapcsán rengeteget segít az íróknak és nekem is. Tudok vele arról beszélgetni, hogy mi játszódhat le egy emberben, amikor az éjszaka közepén egyszer csak kap egy telefonhívást, hogy azonnal indulnia kell, és hamarosan egy halottat lát. Vagy milyen lehet az, amikor egy igazán fontos ember kórházba kerül egy merénylet után, és ő bemehet abba a szobába, ahova senki más. Ezek olyan szituációk, amelyeket el lehet valahogy képzelni, de az hatalmas segítség, hogy beszélhetek valakivel, aki át is élt már ilyesmit. Judy hatalmas segítség a sorozat számára” – áradozott az Olivia­ Pope-ot­ megformáló Kerry Washington, aki első gyermekét várja.
A Botrány az elmúlt évek alatt hatalmas sikert könyvelhetett el. Népes rajongótábora mellett a szakma is elismeri a sorozatot. Kerry Washingtonnak egy BET-, egy Image- és egy TV Guide-elismerést, valamint egy Golden Globe- és egy Emmy-jelölést hozott Olivia Pope karaktere.
Hogy miként áll talpra a csapat azután, hogy a szerelmi botrány után minden ügyfelük szerződést bont; hogy mi lesz Olivia és Fitz kapcsolatával; hogy mi köze van a Fehér Házhoz Olivia apjának, az a Botrány legújabb epizódjaiból kiderül.
(x)
Botrány harmadik évad március 24-től minden hétfőn dupla részekkel, csak a Universal Channel műsorán!

Frissítve ( 2014.03.31. )
 
Kovács Lehel Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2014.03.16.
Harmadik éve szórakoztatja a nézőket az M1-en a Munkaügyek – IrReality Show című szituációs komédia. A közkedvelt sorozat Kareszával, a Junior Prima-díjas fiatal színésszel, Kovács Lehellel beszélgettünk.
Kovács Lehel
Kovács Lehel
-Könnyen kiismeri magát a hivatali világban?
-Ahogy sokan mások, én is el tudok veszni a hivatali utak sűrűjében, halasztom az intézésüket, amíg lehet. Aztán az ember egyszer ráfázik, és végül mégiscsak egy ügyintézőhöz kerül. A felnőtt világ egyik stádiuma ez.
-Otthonosan mozog már filmbeli munkahelyén, a Fővárosi Munkaügyi és Munkavédelmi Felügyeleten?
-A nyári forgatások idején szinte folyamatosan ebben a térben mozgunk, de még nem voltam olyan élelmes, hogy beszerezzek oda egy saját bögrét. A rutin azonban kialakult már, otthonos a díszlet, a feladat, és az sem okoz problémát, hogy a forgatás előes­téjén nekilássak szöveget tanulni.
-Az abszurd helyzetek meghatározzák a forgatások hangulatát is?
-Márton István, a rendezőnk profi szakember, aki kezelhető, jó tempóban tudja segíteni a haladást. Sokszor azonban én magam is kerékkötője vagyok a munkának, mert hajlamos vagyok elnevetni a poénokat – Mucsi Zoltán és Molnár Piroska részei különösen ingerelnek erre. A hangulat egyébként nagyon jó, szerintem, ez látszik is a sorozaton.
-A dumaszínházas írócsapattal milyen a kapcsolata?
-Nagyon jó. Remek, kiváló humorú emberek az íróink, segítenek bennünket a munkában, és igyekeznek ránk formálni az írásukat. A stand up comedyért mint műfajért ugyan nem rajongok, de nagy teljesítménynek tartom, ha valaki képes egymaga kiállni, és folyamatosan meglepni, nevettetni a közönséget.
-Karesz karakterében akadnak-e olyan jellemvonások, amelyekkel azonosulni tud?
-Az a tudatmódosítás, amellyel Karesz az első évadok alatt élt, tőlem meglehetősen távoli, de a rá jellemző huncutságot kicsit magamból is bányászom elő. Azt hiszem, sokkal szorongóbb és pattogóbb ember vagyok, mint Károly, aki irigylésre méltóan nyugodt tud lenni.
-Improvizálnak a  forgatásokon?
-Igen, szerencsére nincs kőbe vésve minden. Amennyire egy filmforgatás keretein belül erre mód van, élünk is a rögtönzés lehetőségével.
-Harmadik évadát éli a sorozat, mit tud a rajongótáborukról?
-Nagyon különböző korú emberek ismernek fel a Munkaügyek kapcsán. Van egy sorozatunk a Katona József Színházzal, amelyet gimnáziumokban játszunk. Az előadás végén sok fiatal jön oda hozzám és kérdezi, hogy nem én vagyok-e Karesz a Munkaügyekből? Aztán egy budai bevásárlóközpont jut eszembe, ahová, ha bemegyek, minden alkalommal elcsíp valaki, aki Kareszt látja bennem. Sok és sokféle ember követi figyelemmel a sorozatot, a Facebook-oldalunkon is pezseg az élet.
-A boltokban kapható az első két évad DVD-n. Visszanézte már magát?
-Előfordult már, főleg az elején, hogy megnéztem egy-egy részt, bár a DVD-t még nem vettem meg. Pedig vannak kedvenc epizódjaim, lehet, hogy egyszer meglepem magam az összeállítással.
-Úgy tudom, szereti a focit.
-Ahogy a férfiemberek jelentős része, én is nagy örömmel nézek focit. A ’98-as vb-n láttam Thierry Henryt beszállni a játékba, lenyűgözött az eleganciája. Ekkor találtam rá az Arsenal csapatára, mivel a kedvencem oda szerződött. A játékuk azóta is az életem része: ha van egy szabad estém, megnézem otthon felvételről a londoni klub meccseit. Nagy bolondjuk vagyok, és végre vezetjük a bajnokságot, lehet, hogy nagy évünk lesz!
-Jár a Bábszínházba?
-A felségem miatt, aki itt színésznő, ez „kötelező” is! Csodálatos, mikor előadás előtt három-négy száz gyerek egyszerre kiabálja teli torokból, hogy „Kezdődjön!”. Persze, igazi akkor lesz, ha már a saját gyerekünkkel ülünk ott.
-A színházszerető közönség ebben az évadban mely darabokban láthatja Önt?
-A lényeg, hogy a Katona József Színházban keressenek, tagként nyolc-kilenc futó darabban is játszom, úgyhogy itt biztos megtalálnak.­
M. Zs.
csütörtök, M1 21.20

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Találatok: 19 - 27 / 295
Advertisement
© 2014 rtvreszletes.hu
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.