Kezdőlap arrow Címlapsztori
Címlapsztori
Hüllők tombolása Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2015.06.07.

„Így kell dinókat csinálni?” – kérdezi a gyermekét kereső anya a harmadik részben, miközben a keltetőgépre mered. „Nem, így kell istent játszani” – hangzik a tudós kijózanító válasza, aki egyszer már megjárta a poklot, a frankensteini álom rémálomba fordulásának poklát. A Jurassic Park-trilógia az emberi önhittség és kíváncsiság tragédiáját meséli el.

Image„Az ember olyan nagyszabású világot épít fel, amelynek végül ő a gyenge pontja” – írja Király Jenő. Az őslénypark nem rezervátum, nem megőrzi a jövőnek a múlt emlékeit, hanem újrateremti azokat a jelenben. Egy rég letűnt közeget állít elő mesterségesen, melyben az ember nem találja a helyét, mert sosem volt benne helye. Az elveszett paradicsom a genetika útján éled újra, de az emberi műveletekbe mindig hiba csúszik. A Jurassic Park tulajdonképpen a Frankenstein- és a King Kong-filmek nászának eredménye. Az első rész történetét megelőzi egy másik, csak nagyvonalakban bemutatott torz teremtéstörténet. A modern milliárdos, John Hammond valaha bolhacirkusszal kezdte pályáját, s mint minden illuzionista, ő is grandiózus álmot dédelget, melyben végül az ember válik bolhává. És a bolhánál is bolhább ember – akiben a jelentéktelenség kicsinyességgel párosul – lesz a katasztrófa okozója.
A látványosságként berendezett Jurassic Parkban újrateremtett – és tervezett – őslényeket többlépcsős biztonsági rendszer őrzi. A technika és a genetika. Elektromos kerítések mögé zárva csodálhatók meg a grandiózus lények, amelyeket úgy hoztak létre, hogy csak nőstény egyedek születhessenek. Ám az emberi gyarlóság most is beleszól a látszólag tökéletes szisztémába. A védelmi rendszert az irányítóközpont egyik alkalmazottja kapcsolja ki, hogy busás haszon reményében ellophassa a hűtőkamrából a dinoszaurusz-DNS-eket. Így válik a szenzáció horrorrá, a szafari túlélőtúrává. De nemcsak a technika, hanem a genetikai is elbukik. „A természet utat tör magának” – hangzik később a következtetés. Az őslények mégis képesek szaporodni, a gének önmagukat módosítják a túlélés, a továbbörökítés érdekében.
„Mit őriznek ott, King Kongot?” – kérdezi a cinikus, folyton tréfálkozó matematikus, amikor megpillantja a park hatalmas kapuját. A King Kong-történet azonban nem csak ennyiben található meg a Jurassic Parkban. „A Kong nélkül maradt hüllők tombolása” – állapítja meg Király Jenő az elszabadult dinoszauruszokról. King Kong szigetén a hatalmas majom az úr, aki kordában tartja az őshüllőket. De mi történik, ha elhurcolják a szigetről? Ezt mutatja meg a Jurassic Park.
A második epizód vége szintén a King Kongból merít. Ebben csak a matematikus tér vissza – ahogy később, a harmadik részben csak a paleontológus –, mikor kiderül, hogy az első részben berendezett park csak mutatvány, a közönségnek szánt szenzáció (ennek az álomnak beteljesülése, a park megnyitása a héten mozikba kerülő negyedik rész témája), valójában létezik még egy sziget, ahol a dinoszauruszok születtek, s ahol szabadon kószálnak a természetben. Az új út ide vezet, hogy megfigyeljék, dokumentálják az egykorvolt és újraéledt ökoszisztémát. Ám ahogy a matematikus is figyelmeztet, a megfigyelő mindig befolyásolja a megfigyelés tárgyát. Ismét az emberi gőg lesz a vesztük: érkezik egy másik csapat is, a vadászok, akik beavatkoznak a természet rendjébe, s végül elfogják a nagyvadat, hogy zsákmányukat a városba szállítsák. Ezen a ponton kapcsolódik a film ismét a King Konghoz: a környezetéből kiragadott T-Rex elszabadul, az ember képtelen kezelni, jól kezelni a természetet. Le akarja igázni, ám hatalomvágya visszacsap rá, és önhittségében prédaként végzi.
A harmadik rész ismét a második szigetre kalauzol, ám a kaland itt már csekély értékű, és önismétlő. Egy kamasz fiút kell megkeresni és kihozni a szigetről, aki egy ejtőernyős baleset folytán rekedt ott. A természet által uralt vidék már csak nyomokban hordja magán az emberi jelenlétet. Az épületek, a ketrecek düledeznek, a természet ismét utat tört magának, ahogy azt a zárókép is mutatja: szárnyas őshüllők repülnek a fellegek közt, elhagyják egykori otthonukat, a frankensteini szigetet, az inkubátort, hogy új fészket keressenek.
S. B.
A Jurassic Park-trilógia
hétfő, Paramount 20.00
Jurassic Park
kedd, Paramount 20.00
 Az elveszett világ: Jurassic Park
szerda, Paramount 20.00
Jurassic Park 3.
 
Munka-ügyek, másképp Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2015.05.26.
A Fővárosi Munkaügyi és Munka­védelmi Felügyelet évek óta remekül teszi a dolgát: karakteres dolgozói nevetést csalnak a nézők arcára. A Munkaügyek Kareszával, Kovács Lehel Junior Prima díjas színművésszel beszélgettünk.
Image–    Odahaza, a vajdasági Horgoson fogták a magyar tévéadókat?
–    Persze, mindig a magyar tévé műsorait néztük, a gyerekkorom a Szomszédok és a Dallas sugárzásának korszakára esett, ezek határozták meg a generációm televíziós alapélményeit.
–    Kisfiúként érzett vágyat arra, hogy egyszer szerepelhessen a tévében?
–    Nem dobbant meg a szívem a Szomszédok láttán, de ha megnéztem egy Bruce Willis-filmet, biztos, hogy atlétában akartam lövöldözni én is. Vonzott ez a fajta játékos „majomkodás”, érdekelt ez a világ.
– Tizenhat évesen játszotta első filmfőszerepét. A horgosi Pöttöm Színpadról hogy került a kamerák közelébe?
–    Szentesre jártam irodalom–dráma tagozatos gimnáziumba, ide jött el a Közgáz Vizuális Brigád, amely egy osztályt keresett a filmjük forgatásához. Végül rám osztották a főszerepet. Így kezdődött ez a filmes kaland, ami egyébként életem egyik legizgalmasabb időszaka volt.
–    Színház, film, szinkronszínészet, sokféle műfajban mozog otthonosan, de mikor debütált a televízióban?
–    Még gimnazistaként szerepeltem egy reklámban, ahol hercegként próbáltam Csipkerózsikát álmából felébreszteni. Ez volt az első televíziós szereplésem.
–    2012 márciusa óta követhetik nyomon a nézők a Fővárosi Munkaügyi és Munkavédelmi Felügyelet ténykedését. Az IrReality Show-ként definiált sorozat ön szerint mennyire reflektál a valóságra?
–    Magunkra, a körülöttünk lévő világra ismerhetünk benne, még ha a műfajból fakadóan túlzó is a Munkaügyek. Biztos, hogy mindannyian rendelkezünk olyan élményanyaggal, ami megelevenedik a sorozatban, és jó, ha tudunk ezen nevetni.
–    A munkahelyén, a Katona József Színházban szerezhet tapasztalatot Karesz megformálásához?
–    Szeretek ott dolgozni, szeretem a munkatársaimat, igazán nem lenne okom, hogy Jánosék hivatalához forduljak. Egyébként az évek során kissé változott Karesz karaktere, egyre nyugodtabb lett, mintha kezdene felnőni.
–    Mit szólna, ha holnaptól Karesz mellett kellene ülnie egy munkahelyen?
–    Egy biztos: könnyebb lenne mellette ülni, mint Albert vagy Timi mellett!
–    Milyennek képzeljük el a Munkaügyek forgatását?
–    Igazi színészek dolgoznak a sorozatban, akik mindig meg tudnak lepni, úgyhogy nagyon sokat nevetek. Vagyunk páran, akik olykor rommá nevetünk egy-egy jelenetet, komolyan fegyelmeznem kell magam Mucsi Zoltán vagy Molnár Piroska megmozdulásainál.
–    A felesége bábművész, a baráti köre is színészekből, művészekből áll: mit szólnak a sorozatbéli szerepéhez?
–    Mindenki örül annak, hogy végre újra készülnek tévéjátékok, amelyekben igazi színészek szerepelnek. Ez kifejezetten jót tesz a színházi életnek is, amit az eddig fanyalgók is kezdenek felismerni.
–    Jelenleg színpadi szerepei közül melyek a kedvencei?
–    Van egy iskolaszínházunk, az Üvegfal mögött című Merle-regény adaptációt játsszuk mostanában, amit nagyon szeretek. Gothár Péter az Ahol a farkas is jó című alkotásában is van egy kedves szerepem, aztán Cukor Kreml címen hamarosan bemutatunk egy orosz őrületet is, ezt is várom! Ezek az én aktuális munka-ügyeim.
M. Zs.
csütörtök, Duna, 21.55
Munkaügyek
Frissítve ( 2015.05.26. )
 
Mancsot rá! Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2015.01.25.
Szokás mondani, hogy a magyar lovas nemzet, pedig dehogy: már réges-rég kutyás nemzet vagyunk, és erre maga Mancs, a hősies mentőkutya a legjobb példa! A világhírű eb munkássága egy igazi családi filmet ihletett meg Pejó Róbert rendezésében és Trill Zsolt főszereplésével.
Mancs
Mancs
Törzskönyvi nevén Miskolci Sátán Mancs, vagyis Mancs hazánk leghíresebb mentőkutyája volt, gazdájával részt vett többek között a pusztító izmiti, salvadori és indiai földrengés túlélőinek felkutatásában, illetve eltűnt személyek megkeresésében. Különleges képességeinek – például víz alatti holttestet is jelzett, valamint egyazon helyszínen helyesen jelzett élő és halott embert is –, és egyéniségének köszönhetően az egész ország a szívébe zárta a kan német  juhászkutyát, aki 2006. október 22-én hunyt el. Nem is csoda, hogy hamarosan felmerült egy film terve életéről, amely végül Pejó Róbert (Látogatás, Dallas Pashamende) rendezésében valósult meg, aki a tényeket a mesék és az ifjúsági filmek világával vegyítve igazi családi filmet készített. Márpedig a magyar családi film hiánycikk a piacon, egész generációk nőttek fel úgy, hogy egy épkézláb darabbal találkoztak volna.
A Mancs története a kilencvenes években játszódik egy magyarországi kisvárosban, ahol Fehér Zoltán villamosszerelő – nem villanyszerelő! – és felesége, Eszter első gyermeküket várja. Zoli elhunyt öreg barátjától egy hiperaktív, minden lében kanál németjuhász-kölyköt örököl, akit azonban nem mer hazavinni – „Kutyát a hetedikre, gyerek mellé?” –, ezért épülő hegyi házában rejtegeti. A kölyköt Mancsnak nevezi el, minden szabadidejét vele tölti, és amikor egy környékbeli kisgyerek eltűnik, gazda és kutya a nyomába ered, és kiderül: Mancs páratlan szaglással és egy képzett keresőkutya ösztönös tehetségével rendelkezik. A lelkes Zoli egy következő eltűnésnél is felajánlja segítségüket, de a bürokrácia közbeszól, és engedély kell: csak úgy nem lehet embereket mentegetni. Zoli kitűnő mentőkutyává képzi Mancsot, valódi, összetartó, profi mentőcsapattá válnak, azonban jó szándékú hazugságai miatt családjában és a munkahelyén egyre nagyobb bajba keveredik. Azt persze mi is tudjuk, hogy milyen karriert futott be az igazi Mancs, így nincs miért aggódnunk, még akkor sem, amikor a csapat a legveszélyesebb helyzetekbe keveredik és a legnagyobb katasztrófák helyszínére indul menteni.
Ami a veszélyt és a katasztrófákat illeti, senki se aggódjon: mivel szórakoztató családi filmről van szó, nincs olyan látvány, ami sokkolná a kicsiket és nagyokat, és mindezt a stáb frappáns megoldással hidalta át. A film felépítése ugyanis keretes történet, amelyben egy fiatal anyuka mesekönyvből olvassa fel kislányának Mancs kalandos életét – tessék jól figyelni, mert az is kiderül, miért pont az az anyuka olvas fel. A könyv illusztrációi pedig életre kelnek, és az élőszereplős jeleneteket többször is animációs betétek színesítik, de akkor is a rajzolt világ elevenedik meg, amikor például egy földrengés hatásait kell megmutatni. A film játszik a dimenziókkal és perspektívákkal: a tárgyak óriásira nőnek vagy kicsire törpülnek, félelmetessé vagy vonzóvá válnak, attól függően, hogy Böbe, a kislány és Mancs érzelmei mit diktálnak. Ez a látványvilág Banovich Tamás díszlettervező és Igor Lazin animációs szakember együttműködésének eredménye, de ne feledkezzünk meg az „igazi” szereplőkről sem. A Mancs főszereplője Trill Zsolt, magát Mancsot pedig két németjuhász kan, Alex és Ropi alakítja, akiket Halász Árpád kutyakiképző készített fel a szerepre a Gödöllői Kutyasport Központban, de fontos szerepet kapott Keresztes Tamás, Holecskó Orsolya, a közismerten kutyabolond Szacsvay László, Szarvas József, Pásztor Erzsi és Nyári Oszkár is.
Vízer Balázs
A Mancs január 29-től lesz látható a mozikban.
Frissítve ( 2015.01.25. )
 
Játék, határok nélkül! Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2014.11.16.
Tizenöt év után újra főszerepben: a játék! A májusban rögzített látványos és izgalmas nemzetközi vetélkedő, a Játék határok nélkül magyar műsorvezetőivel, Varga Edittel és Harsányi Leventével beszélgettünk.
Játék, határok nélkül!
Játék, határok nélkül!
Annak idején, a kilencvenes években nézték a vetélkedőt?
Varga Edit: Kollégista voltam ekkortájt, Szentesen, majd Budapesten tanultam. Meghatározó időszaka volt ez az életemnek, a dráma tagozatos gimnáziumban leginkább a saját szerepléseink és az önmegvalósításunk kötöttek le, ezért tévét nemigen néztem. Természetesen tudtam a műsorról, amikor otthon voltam, bele-belefutottam ebbe a nagyszabású, jópofa versengésbe, a márkanév nem volt ismeretlen, és örömmel vettem részt a megújult játékban.
Harsányi Levente: Én már akkoriban is szerettem ezt a játékot, követtem is, vártam is az adásokat. Sportszerető emberként tetszettek a fizikai igénybevétellel járó, látványos és szórakoztató feladatok. A magyarokért szorítani pedig mindig izgalmas dolog!
Ennek a műsornak a fő üzenete, hogy a játék képes átlépni a határokon. A különböző nemzetek csapatai másképp, más stílusban játszanak?
V. E.: Abszolút! A különféle nációk egymástól eltérő vérmérséklete, habitusa egyértelműen megnyilvánult a játék során is.
H. L.: Hat nemzet csapott össze, és közülük az oroszok vették legkomolyabban a versenyt. Hatalmas stábbal érkeztek, külön szakosodtak minden feladatara, az azokban járatos egykori élsportolók segítették a játékosaikat. A franciák sokat bohóckodtak, a távolabbról érkezők is inkább élvezték a játékot, kevésbé a győzelem foglalkoztatta őket.
A mi csapatunk milyen volt?
V. E.: Elfogult vagyok, nagyon szerettem a mieinket, és joggal: komolyan vették a játékot, elszántak voltak, de közben teret engedtek a humornak is, extrém szituációkban is találtak vicces megoldásokat.
H. L.: Csapó Gábor olimpiai vízilabdázónk volt a magyar csapatkapitány, ő vezényelte a sárga csapatot. Remek, összetartó kis közösség jött létre, nagy bizonyítási vággyal. Általában is jellemez ez bennünket, magyarokat. Az viszont kár, hogy csak az aranyérem ragyogásának örülünk, egy ezüst vagy egy bronz jelentőségét mintha nem tudnánk átérezni.
Adódott alkalom arra, hogy a különböző nemzetek csapatai megismerhessék egymást?
H. L.: Igen, a hátsó öltözőkben, nemzeti jelleggel mutatták be a csapatok meghívott sztárjaikat, egyfajta gigászi házibuli zajlott ott, több száz résztvevővel, zenével, attrakciókkal. A magyarok például a Rippel fivérek elképesztő előadásával kápráztatták el a résztvevőket.
Melyik feladat a legemlékezetesebb?
V. E.: Egyszer egy csapattagnak két vízzel teli vödörrel a kezében kellett időre átjutni egy olajjal bekent, rettenetesen csúszós pallón, miközben alatta az ellenfelei rugdosták ezt a furcsa építményt. Abszurd jelenet volt! Egyébként az egész játék extrém terhelést jelentett, de a versenyzők zseniálisan vették az akadályokat.
H. L.: Nekem az összetettebb feladatok tetszettek, amikor a vizes pályát kombinálták a pörgő- és forgószínpaddal, csúszdákkal, bikákkal és mindezt mondjuk, egy óriási teáskanna jelmezben.
Milyen kulisszák között zajlott a forgatás?
V. E.: Egy hatalmas csarnokban voltunk, monumentális díszletek és kellékek között. Ez a műfaj, különösen manapság megköveteli mindezt akkor is, ha először talán túlméretezettnek éreztünk egyes látványelemeket.
H. L.: Tényleg elképesztő élmény volt belépni egy térbe, ahol két-három méteres répák és teáskannák jöttek-mentek. Igazi mesevilág volt!
M. Zs.
szombat, M1 20.20
 
Fellegekben Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2014.11.09.
Október elején indult az M1 új vígjátéksorozata. A dokumentumfilmes eszközöket használó áldokumentumfilmben egy kétes hírű vállalkozó légitársaságot alapít.  A Fapad főszereplőjével, Anger Zsolttal beszélgettünk.
Anger Zsolt
Anger Zsolt
- Szeret-e repülőn utazni vagy fél a magasban?
- Bevallom, tartok a repüléstől, van bennem szorongás, nyirkos is a tenyerem minden fel- és leszállásnál. Talán a korral jár, de egyre gyakrabban foglalkoztat a halál kérdése – odafent ez még inkább így van. Egyetlen ellenszerem van az ezzel kapcsolatos félelmeimre: elvégezni mindazt, ami itt a földön az én dolgom. Összességében nagyon élvezem a repülést. Talán azért is, mert fiziológiailag a rettegés és a mámor valahol azonos, az extrém sportoknak is ezért lehet olyan nagy a vonzerejük.
- Amikor elolvasta a Fapad szinopszisát, hogy tetszett?
- Ahogy megtudtam, hogy Litkai Gergő és Vinnai András a sorozat szerzőpárosa, egyből kíváncsi lettem. A szinopszist és a karakterrajzokat elolvasva aztán még jobban megörültem, hogy részt vehetek a munkában. A szereplők igazi archetípusok, az enyém éppenséggel Micimackóé, egy olyan „önző görényé”, akire nem lehet haragudni. Nagyon hálás szerep! Később, már a forgatókönyveket olvasva pedig nemegyszer könnyezve nevettem a párbeszédektől.
- Csapatmunkában zajlott a rendezés: Zomborácz Virág, Fazakas Péter és László Péter dolgozott együtt. Nem nehéz egy színésznek ennyiféle elváráshoz igazodni?
- Tiszták és jól vezetettek a karakterek, és ez  jelentősen megkönnyítette a rendezők dolgát. A több helyszín miatt szinte egyszerre kezdtük el forgatni mind a 24 epizódot. A rendezők látták át a nagy egészet, és próbálták belőlünk, színészekből a lehető legtöbbet kihozni. Zomborácz Virággal egyébként már dolgoztam együtt az Utóélet című filmjében, amely fantasztikus alkotás!
- A „fapados” szó másodlagos jelentése a gyatra minőség. A magyar filmek gyakran jelenítik meg a vállalkozókat „fapados” figurákként.
- Mint minden művészeti alkotás, a film is lenyomata egy adott társadalomnak. A komédiák a valóságot humoros oldalról ragadják meg, de ugyanazokra a jelenségekre reflektálnak, mint a komoly, realista alkotások. Ebben az esetben is körbenéztek az alkotók, és azt ábrázolták, amiben élünk. Igen, simlis alakok, pitiáner vállalkozók a főszereplők, de sosem a tükröt kell hibáztatni, ha a kép nem tetszik. A Fapad zseniális humorral megrajzolt paródia a valóságunkról.
- Kikből állt össze az ön által megformált Szemlő Róbert karaktere?
- Szemlő Róbertek a világ minden táján, minden társadalmi berendezkedés és szociális állapot mellett léteznek. Általuk magunkra és egymásra ismerhetünk, és remekül tudunk rajtuk nevetni. A Fapad nem akarja arcul csapni a nézőket, egyfajta görbe tükröt tart elénk, de közben rá kell jönnünk, hogy az abban látható vicces figurák bizony, mi magunk vagyunk.
- Mit jelent a sorozat műfaját jelölő „mockumentary” szakkifejezés?
- A kamera általában egyfajta dimenziókapu a néző és filmben ábrázolt történet között, általa látunk bele az ott ábrázolt világba. A mockumentary vagy más néven áldokumentumfilm esetében ezzel szemben a kamera jelenvaló dolog. A szereplők a történetben érzékelik a kamerát, kommunikálnak a kamera mögött állókkal, adott esetben kiszólnak a jelenetből, és közvetlenül beszélnek a nézőkhöz. Ez színészileg is nagyon izgalmas dolog és rengeteg humort rejt magában. Ami pedig visszaigazolta a műfajválasztást, valamint az írók és színészek munkájának eredményességét, hogy a stáb is hangosan kuncogott felvétel közben.
A képen Gados Béla és Anger Zsolt

M. Zs.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Találatok: 19 - 27 / 321
Advertisement
© 2016 rtvreszletes.hu
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.