Kezdőlap arrow Címlapsztori
Címlapsztori
Mancsot rá! Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2015.01.25.
Szokás mondani, hogy a magyar lovas nemzet, pedig dehogy: már réges-rég kutyás nemzet vagyunk, és erre maga Mancs, a hősies mentőkutya a legjobb példa! A világhírű eb munkássága egy igazi családi filmet ihletett meg Pejó Róbert rendezésében és Trill Zsolt főszereplésével.
Mancs
Mancs
Törzskönyvi nevén Miskolci Sátán Mancs, vagyis Mancs hazánk leghíresebb mentőkutyája volt, gazdájával részt vett többek között a pusztító izmiti, salvadori és indiai földrengés túlélőinek felkutatásában, illetve eltűnt személyek megkeresésében. Különleges képességeinek – például víz alatti holttestet is jelzett, valamint egyazon helyszínen helyesen jelzett élő és halott embert is –, és egyéniségének köszönhetően az egész ország a szívébe zárta a kan német  juhászkutyát, aki 2006. október 22-én hunyt el. Nem is csoda, hogy hamarosan felmerült egy film terve életéről, amely végül Pejó Róbert (Látogatás, Dallas Pashamende) rendezésében valósult meg, aki a tényeket a mesék és az ifjúsági filmek világával vegyítve igazi családi filmet készített. Márpedig a magyar családi film hiánycikk a piacon, egész generációk nőttek fel úgy, hogy egy épkézláb darabbal találkoztak volna.
A Mancs története a kilencvenes években játszódik egy magyarországi kisvárosban, ahol Fehér Zoltán villamosszerelő – nem villanyszerelő! – és felesége, Eszter első gyermeküket várja. Zoli elhunyt öreg barátjától egy hiperaktív, minden lében kanál németjuhász-kölyköt örököl, akit azonban nem mer hazavinni – „Kutyát a hetedikre, gyerek mellé?” –, ezért épülő hegyi házában rejtegeti. A kölyköt Mancsnak nevezi el, minden szabadidejét vele tölti, és amikor egy környékbeli kisgyerek eltűnik, gazda és kutya a nyomába ered, és kiderül: Mancs páratlan szaglással és egy képzett keresőkutya ösztönös tehetségével rendelkezik. A lelkes Zoli egy következő eltűnésnél is felajánlja segítségüket, de a bürokrácia közbeszól, és engedély kell: csak úgy nem lehet embereket mentegetni. Zoli kitűnő mentőkutyává képzi Mancsot, valódi, összetartó, profi mentőcsapattá válnak, azonban jó szándékú hazugságai miatt családjában és a munkahelyén egyre nagyobb bajba keveredik. Azt persze mi is tudjuk, hogy milyen karriert futott be az igazi Mancs, így nincs miért aggódnunk, még akkor sem, amikor a csapat a legveszélyesebb helyzetekbe keveredik és a legnagyobb katasztrófák helyszínére indul menteni.
Ami a veszélyt és a katasztrófákat illeti, senki se aggódjon: mivel szórakoztató családi filmről van szó, nincs olyan látvány, ami sokkolná a kicsiket és nagyokat, és mindezt a stáb frappáns megoldással hidalta át. A film felépítése ugyanis keretes történet, amelyben egy fiatal anyuka mesekönyvből olvassa fel kislányának Mancs kalandos életét – tessék jól figyelni, mert az is kiderül, miért pont az az anyuka olvas fel. A könyv illusztrációi pedig életre kelnek, és az élőszereplős jeleneteket többször is animációs betétek színesítik, de akkor is a rajzolt világ elevenedik meg, amikor például egy földrengés hatásait kell megmutatni. A film játszik a dimenziókkal és perspektívákkal: a tárgyak óriásira nőnek vagy kicsire törpülnek, félelmetessé vagy vonzóvá válnak, attól függően, hogy Böbe, a kislány és Mancs érzelmei mit diktálnak. Ez a látványvilág Banovich Tamás díszlettervező és Igor Lazin animációs szakember együttműködésének eredménye, de ne feledkezzünk meg az „igazi” szereplőkről sem. A Mancs főszereplője Trill Zsolt, magát Mancsot pedig két németjuhász kan, Alex és Ropi alakítja, akiket Halász Árpád kutyakiképző készített fel a szerepre a Gödöllői Kutyasport Központban, de fontos szerepet kapott Keresztes Tamás, Holecskó Orsolya, a közismerten kutyabolond Szacsvay László, Szarvas József, Pásztor Erzsi és Nyári Oszkár is.
Vízer Balázs
A Mancs január 29-től lesz látható a mozikban.
Frissítve ( 2015.01.25. )
 
Játék, határok nélkül! Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2014.11.16.
Tizenöt év után újra főszerepben: a játék! A májusban rögzített látványos és izgalmas nemzetközi vetélkedő, a Játék határok nélkül magyar műsorvezetőivel, Varga Edittel és Harsányi Leventével beszélgettünk.
Játék, határok nélkül!
Játék, határok nélkül!
Annak idején, a kilencvenes években nézték a vetélkedőt?
Varga Edit: Kollégista voltam ekkortájt, Szentesen, majd Budapesten tanultam. Meghatározó időszaka volt ez az életemnek, a dráma tagozatos gimnáziumban leginkább a saját szerepléseink és az önmegvalósításunk kötöttek le, ezért tévét nemigen néztem. Természetesen tudtam a műsorról, amikor otthon voltam, bele-belefutottam ebbe a nagyszabású, jópofa versengésbe, a márkanév nem volt ismeretlen, és örömmel vettem részt a megújult játékban.
Harsányi Levente: Én már akkoriban is szerettem ezt a játékot, követtem is, vártam is az adásokat. Sportszerető emberként tetszettek a fizikai igénybevétellel járó, látványos és szórakoztató feladatok. A magyarokért szorítani pedig mindig izgalmas dolog!
Ennek a műsornak a fő üzenete, hogy a játék képes átlépni a határokon. A különböző nemzetek csapatai másképp, más stílusban játszanak?
V. E.: Abszolút! A különféle nációk egymástól eltérő vérmérséklete, habitusa egyértelműen megnyilvánult a játék során is.
H. L.: Hat nemzet csapott össze, és közülük az oroszok vették legkomolyabban a versenyt. Hatalmas stábbal érkeztek, külön szakosodtak minden feladatara, az azokban járatos egykori élsportolók segítették a játékosaikat. A franciák sokat bohóckodtak, a távolabbról érkezők is inkább élvezték a játékot, kevésbé a győzelem foglalkoztatta őket.
A mi csapatunk milyen volt?
V. E.: Elfogult vagyok, nagyon szerettem a mieinket, és joggal: komolyan vették a játékot, elszántak voltak, de közben teret engedtek a humornak is, extrém szituációkban is találtak vicces megoldásokat.
H. L.: Csapó Gábor olimpiai vízilabdázónk volt a magyar csapatkapitány, ő vezényelte a sárga csapatot. Remek, összetartó kis közösség jött létre, nagy bizonyítási vággyal. Általában is jellemez ez bennünket, magyarokat. Az viszont kár, hogy csak az aranyérem ragyogásának örülünk, egy ezüst vagy egy bronz jelentőségét mintha nem tudnánk átérezni.
Adódott alkalom arra, hogy a különböző nemzetek csapatai megismerhessék egymást?
H. L.: Igen, a hátsó öltözőkben, nemzeti jelleggel mutatták be a csapatok meghívott sztárjaikat, egyfajta gigászi házibuli zajlott ott, több száz résztvevővel, zenével, attrakciókkal. A magyarok például a Rippel fivérek elképesztő előadásával kápráztatták el a résztvevőket.
Melyik feladat a legemlékezetesebb?
V. E.: Egyszer egy csapattagnak két vízzel teli vödörrel a kezében kellett időre átjutni egy olajjal bekent, rettenetesen csúszós pallón, miközben alatta az ellenfelei rugdosták ezt a furcsa építményt. Abszurd jelenet volt! Egyébként az egész játék extrém terhelést jelentett, de a versenyzők zseniálisan vették az akadályokat.
H. L.: Nekem az összetettebb feladatok tetszettek, amikor a vizes pályát kombinálták a pörgő- és forgószínpaddal, csúszdákkal, bikákkal és mindezt mondjuk, egy óriási teáskanna jelmezben.
Milyen kulisszák között zajlott a forgatás?
V. E.: Egy hatalmas csarnokban voltunk, monumentális díszletek és kellékek között. Ez a műfaj, különösen manapság megköveteli mindezt akkor is, ha először talán túlméretezettnek éreztünk egyes látványelemeket.
H. L.: Tényleg elképesztő élmény volt belépni egy térbe, ahol két-három méteres répák és teáskannák jöttek-mentek. Igazi mesevilág volt!
M. Zs.
szombat, M1 20.20
 
Fellegekben Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2014.11.09.
Október elején indult az M1 új vígjátéksorozata. A dokumentumfilmes eszközöket használó áldokumentumfilmben egy kétes hírű vállalkozó légitársaságot alapít.  A Fapad főszereplőjével, Anger Zsolttal beszélgettünk.
Anger Zsolt
Anger Zsolt
- Szeret-e repülőn utazni vagy fél a magasban?
- Bevallom, tartok a repüléstől, van bennem szorongás, nyirkos is a tenyerem minden fel- és leszállásnál. Talán a korral jár, de egyre gyakrabban foglalkoztat a halál kérdése – odafent ez még inkább így van. Egyetlen ellenszerem van az ezzel kapcsolatos félelmeimre: elvégezni mindazt, ami itt a földön az én dolgom. Összességében nagyon élvezem a repülést. Talán azért is, mert fiziológiailag a rettegés és a mámor valahol azonos, az extrém sportoknak is ezért lehet olyan nagy a vonzerejük.
- Amikor elolvasta a Fapad szinopszisát, hogy tetszett?
- Ahogy megtudtam, hogy Litkai Gergő és Vinnai András a sorozat szerzőpárosa, egyből kíváncsi lettem. A szinopszist és a karakterrajzokat elolvasva aztán még jobban megörültem, hogy részt vehetek a munkában. A szereplők igazi archetípusok, az enyém éppenséggel Micimackóé, egy olyan „önző görényé”, akire nem lehet haragudni. Nagyon hálás szerep! Később, már a forgatókönyveket olvasva pedig nemegyszer könnyezve nevettem a párbeszédektől.
- Csapatmunkában zajlott a rendezés: Zomborácz Virág, Fazakas Péter és László Péter dolgozott együtt. Nem nehéz egy színésznek ennyiféle elváráshoz igazodni?
- Tiszták és jól vezetettek a karakterek, és ez  jelentősen megkönnyítette a rendezők dolgát. A több helyszín miatt szinte egyszerre kezdtük el forgatni mind a 24 epizódot. A rendezők látták át a nagy egészet, és próbálták belőlünk, színészekből a lehető legtöbbet kihozni. Zomborácz Virággal egyébként már dolgoztam együtt az Utóélet című filmjében, amely fantasztikus alkotás!
- A „fapados” szó másodlagos jelentése a gyatra minőség. A magyar filmek gyakran jelenítik meg a vállalkozókat „fapados” figurákként.
- Mint minden művészeti alkotás, a film is lenyomata egy adott társadalomnak. A komédiák a valóságot humoros oldalról ragadják meg, de ugyanazokra a jelenségekre reflektálnak, mint a komoly, realista alkotások. Ebben az esetben is körbenéztek az alkotók, és azt ábrázolták, amiben élünk. Igen, simlis alakok, pitiáner vállalkozók a főszereplők, de sosem a tükröt kell hibáztatni, ha a kép nem tetszik. A Fapad zseniális humorral megrajzolt paródia a valóságunkról.
- Kikből állt össze az ön által megformált Szemlő Róbert karaktere?
- Szemlő Róbertek a világ minden táján, minden társadalmi berendezkedés és szociális állapot mellett léteznek. Általuk magunkra és egymásra ismerhetünk, és remekül tudunk rajtuk nevetni. A Fapad nem akarja arcul csapni a nézőket, egyfajta görbe tükröt tart elénk, de közben rá kell jönnünk, hogy az abban látható vicces figurák bizony, mi magunk vagyunk.
- Mit jelent a sorozat műfaját jelölő „mockumentary” szakkifejezés?
- A kamera általában egyfajta dimenziókapu a néző és filmben ábrázolt történet között, általa látunk bele az ott ábrázolt világba. A mockumentary vagy más néven áldokumentumfilm esetében ezzel szemben a kamera jelenvaló dolog. A szereplők a történetben érzékelik a kamerát, kommunikálnak a kamera mögött állókkal, adott esetben kiszólnak a jelenetből, és közvetlenül beszélnek a nézőkhöz. Ez színészileg is nagyon izgalmas dolog és rengeteg humort rejt magában. Ami pedig visszaigazolta a műfajválasztást, valamint az írók és színészek munkájának eredményességét, hogy a stáb is hangosan kuncogott felvétel közben.
A képen Gados Béla és Anger Zsolt

M. Zs.

 
DMC - A varázslat nagymestere Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2014.11.03.

A National Geographic Channel új sorozatában Drummond Money-Coutts a természet legalapvetőbb törvényeit kijátszva ejti közönségét az egyik ámulatból a másikba, bebizonyítva, hogy amit a szemünk lát, azt az agyunk gondolkodás nélkül elhiszi.

DMC
DMC
Öt szimbólum: egy kör, egy kereszt, egy négyzet, egy csillag, két hullámos vonal. Válassza ki az egyiket, memorizálja, és kérje meg partnerét, hogy próbálja meg kitalálni, melyiket választotta. Társának elvileg húsz százalék esélye van eltalálni a helyes választ. De mi történik akkor, ha ennek ellenére elsőre jó választ ad? És nemcsak egy, hanem két, három, négy alkalommal, sőt, mindig? És ha első próbálkozásra megmondja, hogy melyik szót választotta egy több száz oldalas könyvből találomra? 
Fedezze fel a mágia illuzórikus világát a NatGeo DMC – A varázslat nagymestere című műsorában! A sorozat szemfényvesztő műsorvezetője, Drummond Money-Coutts (DMC) lenyűgöző trükkökkel állítja el a járókelők lélegzetét London, Barcelona, Mexikóváros és Szingapúr utcáin – és ezek a mutatványok nem véletlenül ütősek és megfejthetetlenek, hiszen olyan világhírű mesterek fogásainak továbbfejlesztett változatai, mint a szenzációs szabadulásairól híres Houdini; a misztikus „hatodik érzékkel” rendelkező Karl Zener; vagy épp a kanalakat a gondolataival meghajlító Uri Geller.
DMC Londonban sokkoló testközeli bűvészmutatványokat és klasszikus kártyatrükköket mutat be; Szingapúrban a híres kínai mágustól, Lu Csentől szeretné megtanulni, hogy az ázsiai varázslat és a legendás keleti miszticizmus segítségével miként tudjuk álmainkat valóra váltani; Barcelona középkori utcáin pedig belekóstol a modern művészetbe, megalkotva egy színpadi illúzión alapuló installációt.
Kövesse nyomon a sorozatot, és hagyja, hogy Drummond Money-Coutts trükkjei elvarázsolják! Az eredmény garantált, ugyanis a mutatványok jövendölésre, illúzióra és perspektivikus rászedésre egyaránt építenek, ellenállhatatlan hatást gyakorolva szemünkre és agyunkra – különösképpen sötétedés után.

Drummond Money-Coutts

A mindössze huszonnyolc esztendős Drummond Money-Coutts az egyik legsikeresebb önállóan dolgozó mágus a világon, és az egyik legígéretesebb csillag a bűvészet világának az egén. Gyakorlatilag már hatévesen megkezdte szakmai felkészülését, mert attól kezdve, hogy megtanult olvasni, csillapíthatatlan lelkesedéssel falja a mágiával, a rejtélyekkel, a szellemekkel, az ufókkal és az összeesküvés-elméletekkel kapcsolatos könyveket.  
Tizenhárom évesen, az Eton College diák­jaként, Money-Coutts már egyre inkább a kártyára összpontosította a figyelmét. Minden könyvet elolvasott és minden filmet megnézett, ami a kártyázás történetéről, a kártyajátékokról és a kártyatrükkökről szólt, és fokozatosan a rögeszméjévé vált eme mesterfogások elsajátítása és tökéletes begyakorlása. Nem telt bele sok idő, és az ifjú DMC azon kapta magát, hogy a kártyával fekszik és kel, és minden szabad percében csak gyakorol, gyakorol és gyakorol.
2005-ben, az iskola befejezése után, Money-Coutts járni kezdte a világot, hogy olyan profikkal találkozhasson, akik mellett tovább csiszolhatja tudását. Európától Amerikán át Ázsiáig sorra kapja a fellépési felkéréseket a hírességek, milliárdosok és királyi családok fogadásaira és luxuspartijaira.
November 6-tól csütörtökönként este 10-kor a National Geographic Channel műsorán a DMC – A varázslat nagymestere

 
Dynamo új trükkökkel a világ körül Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2014.10.12.
Októberben új epizódokkal tér vissza a Discovery Channel csatornára Dynamo, az utcai bűvészek ásza. Immár negyedik évadával jelentkezik a Dynamo – varázslat a világ körül eddig nem látott trükkökkel és kalandokkal. A világszerte ismert és kedvelt bűvész mindent elkövet, hogy elkápráztassa a nézőket a tévén keresztül is. Az igazi és utánozhatatlan utcai bűvész ismét hihetetlen trükköket vet be és nyűgöz le minket a legváltozatosabb helyszíneken.
Dynamo
Dynamo
Az új évad első részében Dynamo a napfényes Kaliforniába, a szörfözés és az álmok földjére látogat el és bemutat néhányat lenyűgöző utcai trükkjei közül: San Francisco dimbes-dombos utcáin pénzérmékkel trükközik, majd Los Angeles neonfényes utcáin varázsol egy rakás pénzt egy utcai zenész orra elé. Amerika után a bűvész egy izgalmas és látványos indiai utazást tesz, melynek során felkeresi a világ egyik legnagyobb nyomornegyedét, találkozik a Gettómilliomosból ismert bollywoodi sztárral, Irrfan Khannal, és részt vesz a híres színek fesztiválján (hindu nevén Holi) is. Az utolsó előtti epizódban Dynamo a La Manche csatornán keresztül utazik Párizsba, ahol olyan híres helyszíneken ejti ámulatba a turistákat és a helyieket, mint a Moulin Rouge, az Eiffel-torony vagy a szerelemlakatokról is híres Pont des Arts, azaz a Művészetek hídja. Még ebben a részben Dynamo visszatér Angliába, hogy meglepjen pár sztárt, köztük a Coldplay énekesét, Chris Martint, és Jamie Olivert is. Az utolsó részben Észak-Anglia a cél, a bűvész ellátogat többek között a manchesteri Parklife fesztiválra, természetesen kizárólag azért, hogy még néhány hírességnek okozzon emlékezetes pillanatokat, köztük az énekes-dalszerző Sam Smithnek is. A befejező epizódot stílusosan egy hihetetlen kísérlettel zárja Dynamo: megkísérli a lebegést Európa legmagasabb épülete, a Szilánk (angol nevén: The Shard) felett. 

Az átható tekintetű harmincegy éves fiatalember – akiről azt mondják, hogy évtizedek óta a legizgalmasabb új brit bűvész – élete nem indult varázslatosan. Steven Frayne néven 1982-ben született az angliai Bradfordban, és gyermekéveit részben a város egyik legrosszabb közbiztonságú, szegény részében, az Észak-Anglia-szerte hírhedt Delph Hill Estate-en töltötte. Nehéz helyzetű, egyedülálló édesanyja és a börtönben ülő apja mellett szoros kapcsolata alakult ki nagyapjával. Tőle tanulta meg élete első trükkjeit, amelyeket először leginkább arra használt, hogy az iskolában ne legyen az idősebb fiúk ugratásainak a céltáblája. Bűvészmutatványait – javarészt kártyatrükköket – először rokonainak és barátainak mutatta be. Mára az egész világ és sztárok százai hevernek a lábai és varázslatai előtt.

Dynamo mutatványai közül is kiemelkedik a Temzén való átkelése, és az is emlékezetes, amikor lejött a Los Angeles Times irodaépületének oldalán. Dynamo egyrészt nem mindennapi képességeinek köszönheti hírnevét, másrészt annak, hogy mutatványaiba beleépítette a hiphopkultúra elemeit is. Trükkjeihez gyakran asszisztálnak hírességek, így láthattuk már elbűvöli Will Smitht, Busta Rhymest és Paris Hiltont is.

Művésznevét egy lenyűgöző előadása alatt kapta, amikor egy ismeretlen néző bekiabált a színpadra: „Ez a kölyök egy igazi dinamó!” A név rajta maradt, és innentől egy új élet és karrier vette kezdetét.

Dynamo – varázslat a világ körül csak a Discovery Channel műsorán!
Negyedik évad premier: október 16, csütörtök 22 órától
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Találatok: 19 - 27 / 319
Advertisement
© 2016 rtvreszletes.hu
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.