Kezdőlap arrow Címlapsztori
Címlapsztori
Fellegekben Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2014.11.09.
Október elején indult az M1 új vígjátéksorozata. A dokumentumfilmes eszközöket használó áldokumentumfilmben egy kétes hírű vállalkozó légitársaságot alapít.  A Fapad főszereplőjével, Anger Zsolttal beszélgettünk.
Anger Zsolt
Anger Zsolt
- Szeret-e repülőn utazni vagy fél a magasban?
- Bevallom, tartok a repüléstől, van bennem szorongás, nyirkos is a tenyerem minden fel- és leszállásnál. Talán a korral jár, de egyre gyakrabban foglalkoztat a halál kérdése – odafent ez még inkább így van. Egyetlen ellenszerem van az ezzel kapcsolatos félelmeimre: elvégezni mindazt, ami itt a földön az én dolgom. Összességében nagyon élvezem a repülést. Talán azért is, mert fiziológiailag a rettegés és a mámor valahol azonos, az extrém sportoknak is ezért lehet olyan nagy a vonzerejük.
- Amikor elolvasta a Fapad szinopszisát, hogy tetszett?
- Ahogy megtudtam, hogy Litkai Gergő és Vinnai András a sorozat szerzőpárosa, egyből kíváncsi lettem. A szinopszist és a karakterrajzokat elolvasva aztán még jobban megörültem, hogy részt vehetek a munkában. A szereplők igazi archetípusok, az enyém éppenséggel Micimackóé, egy olyan „önző görényé”, akire nem lehet haragudni. Nagyon hálás szerep! Később, már a forgatókönyveket olvasva pedig nemegyszer könnyezve nevettem a párbeszédektől.
- Csapatmunkában zajlott a rendezés: Zomborácz Virág, Fazakas Péter és László Péter dolgozott együtt. Nem nehéz egy színésznek ennyiféle elváráshoz igazodni?
- Tiszták és jól vezetettek a karakterek, és ez  jelentősen megkönnyítette a rendezők dolgát. A több helyszín miatt szinte egyszerre kezdtük el forgatni mind a 24 epizódot. A rendezők látták át a nagy egészet, és próbálták belőlünk, színészekből a lehető legtöbbet kihozni. Zomborácz Virággal egyébként már dolgoztam együtt az Utóélet című filmjében, amely fantasztikus alkotás!
- A „fapados” szó másodlagos jelentése a gyatra minőség. A magyar filmek gyakran jelenítik meg a vállalkozókat „fapados” figurákként.
- Mint minden művészeti alkotás, a film is lenyomata egy adott társadalomnak. A komédiák a valóságot humoros oldalról ragadják meg, de ugyanazokra a jelenségekre reflektálnak, mint a komoly, realista alkotások. Ebben az esetben is körbenéztek az alkotók, és azt ábrázolták, amiben élünk. Igen, simlis alakok, pitiáner vállalkozók a főszereplők, de sosem a tükröt kell hibáztatni, ha a kép nem tetszik. A Fapad zseniális humorral megrajzolt paródia a valóságunkról.
- Kikből állt össze az ön által megformált Szemlő Róbert karaktere?
- Szemlő Róbertek a világ minden táján, minden társadalmi berendezkedés és szociális állapot mellett léteznek. Általuk magunkra és egymásra ismerhetünk, és remekül tudunk rajtuk nevetni. A Fapad nem akarja arcul csapni a nézőket, egyfajta görbe tükröt tart elénk, de közben rá kell jönnünk, hogy az abban látható vicces figurák bizony, mi magunk vagyunk.
- Mit jelent a sorozat műfaját jelölő „mockumentary” szakkifejezés?
- A kamera általában egyfajta dimenziókapu a néző és filmben ábrázolt történet között, általa látunk bele az ott ábrázolt világba. A mockumentary vagy más néven áldokumentumfilm esetében ezzel szemben a kamera jelenvaló dolog. A szereplők a történetben érzékelik a kamerát, kommunikálnak a kamera mögött állókkal, adott esetben kiszólnak a jelenetből, és közvetlenül beszélnek a nézőkhöz. Ez színészileg is nagyon izgalmas dolog és rengeteg humort rejt magában. Ami pedig visszaigazolta a műfajválasztást, valamint az írók és színészek munkájának eredményességét, hogy a stáb is hangosan kuncogott felvétel közben.
A képen Gados Béla és Anger Zsolt

M. Zs.

 
DMC - A varázslat nagymestere Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2014.11.03.

A National Geographic Channel új sorozatában Drummond Money-Coutts a természet legalapvetőbb törvényeit kijátszva ejti közönségét az egyik ámulatból a másikba, bebizonyítva, hogy amit a szemünk lát, azt az agyunk gondolkodás nélkül elhiszi.

DMC
DMC
Öt szimbólum: egy kör, egy kereszt, egy négyzet, egy csillag, két hullámos vonal. Válassza ki az egyiket, memorizálja, és kérje meg partnerét, hogy próbálja meg kitalálni, melyiket választotta. Társának elvileg húsz százalék esélye van eltalálni a helyes választ. De mi történik akkor, ha ennek ellenére elsőre jó választ ad? És nemcsak egy, hanem két, három, négy alkalommal, sőt, mindig? És ha első próbálkozásra megmondja, hogy melyik szót választotta egy több száz oldalas könyvből találomra? 
Fedezze fel a mágia illuzórikus világát a NatGeo DMC – A varázslat nagymestere című műsorában! A sorozat szemfényvesztő műsorvezetője, Drummond Money-Coutts (DMC) lenyűgöző trükkökkel állítja el a járókelők lélegzetét London, Barcelona, Mexikóváros és Szingapúr utcáin – és ezek a mutatványok nem véletlenül ütősek és megfejthetetlenek, hiszen olyan világhírű mesterek fogásainak továbbfejlesztett változatai, mint a szenzációs szabadulásairól híres Houdini; a misztikus „hatodik érzékkel” rendelkező Karl Zener; vagy épp a kanalakat a gondolataival meghajlító Uri Geller.
DMC Londonban sokkoló testközeli bűvészmutatványokat és klasszikus kártyatrükköket mutat be; Szingapúrban a híres kínai mágustól, Lu Csentől szeretné megtanulni, hogy az ázsiai varázslat és a legendás keleti miszticizmus segítségével miként tudjuk álmainkat valóra váltani; Barcelona középkori utcáin pedig belekóstol a modern művészetbe, megalkotva egy színpadi illúzión alapuló installációt.
Kövesse nyomon a sorozatot, és hagyja, hogy Drummond Money-Coutts trükkjei elvarázsolják! Az eredmény garantált, ugyanis a mutatványok jövendölésre, illúzióra és perspektivikus rászedésre egyaránt építenek, ellenállhatatlan hatást gyakorolva szemünkre és agyunkra – különösképpen sötétedés után.

Drummond Money-Coutts

A mindössze huszonnyolc esztendős Drummond Money-Coutts az egyik legsikeresebb önállóan dolgozó mágus a világon, és az egyik legígéretesebb csillag a bűvészet világának az egén. Gyakorlatilag már hatévesen megkezdte szakmai felkészülését, mert attól kezdve, hogy megtanult olvasni, csillapíthatatlan lelkesedéssel falja a mágiával, a rejtélyekkel, a szellemekkel, az ufókkal és az összeesküvés-elméletekkel kapcsolatos könyveket.  
Tizenhárom évesen, az Eton College diák­jaként, Money-Coutts már egyre inkább a kártyára összpontosította a figyelmét. Minden könyvet elolvasott és minden filmet megnézett, ami a kártyázás történetéről, a kártyajátékokról és a kártyatrükkökről szólt, és fokozatosan a rögeszméjévé vált eme mesterfogások elsajátítása és tökéletes begyakorlása. Nem telt bele sok idő, és az ifjú DMC azon kapta magát, hogy a kártyával fekszik és kel, és minden szabad percében csak gyakorol, gyakorol és gyakorol.
2005-ben, az iskola befejezése után, Money-Coutts járni kezdte a világot, hogy olyan profikkal találkozhasson, akik mellett tovább csiszolhatja tudását. Európától Amerikán át Ázsiáig sorra kapja a fellépési felkéréseket a hírességek, milliárdosok és királyi családok fogadásaira és luxuspartijaira.
November 6-tól csütörtökönként este 10-kor a National Geographic Channel műsorán a DMC – A varázslat nagymestere

 
Dynamo új trükkökkel a világ körül Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2014.10.12.
Októberben új epizódokkal tér vissza a Discovery Channel csatornára Dynamo, az utcai bűvészek ásza. Immár negyedik évadával jelentkezik a Dynamo – varázslat a világ körül eddig nem látott trükkökkel és kalandokkal. A világszerte ismert és kedvelt bűvész mindent elkövet, hogy elkápráztassa a nézőket a tévén keresztül is. Az igazi és utánozhatatlan utcai bűvész ismét hihetetlen trükköket vet be és nyűgöz le minket a legváltozatosabb helyszíneken.
Dynamo
Dynamo
Az új évad első részében Dynamo a napfényes Kaliforniába, a szörfözés és az álmok földjére látogat el és bemutat néhányat lenyűgöző utcai trükkjei közül: San Francisco dimbes-dombos utcáin pénzérmékkel trükközik, majd Los Angeles neonfényes utcáin varázsol egy rakás pénzt egy utcai zenész orra elé. Amerika után a bűvész egy izgalmas és látványos indiai utazást tesz, melynek során felkeresi a világ egyik legnagyobb nyomornegyedét, találkozik a Gettómilliomosból ismert bollywoodi sztárral, Irrfan Khannal, és részt vesz a híres színek fesztiválján (hindu nevén Holi) is. Az utolsó előtti epizódban Dynamo a La Manche csatornán keresztül utazik Párizsba, ahol olyan híres helyszíneken ejti ámulatba a turistákat és a helyieket, mint a Moulin Rouge, az Eiffel-torony vagy a szerelemlakatokról is híres Pont des Arts, azaz a Művészetek hídja. Még ebben a részben Dynamo visszatér Angliába, hogy meglepjen pár sztárt, köztük a Coldplay énekesét, Chris Martint, és Jamie Olivert is. Az utolsó részben Észak-Anglia a cél, a bűvész ellátogat többek között a manchesteri Parklife fesztiválra, természetesen kizárólag azért, hogy még néhány hírességnek okozzon emlékezetes pillanatokat, köztük az énekes-dalszerző Sam Smithnek is. A befejező epizódot stílusosan egy hihetetlen kísérlettel zárja Dynamo: megkísérli a lebegést Európa legmagasabb épülete, a Szilánk (angol nevén: The Shard) felett. 

Az átható tekintetű harmincegy éves fiatalember – akiről azt mondják, hogy évtizedek óta a legizgalmasabb új brit bűvész – élete nem indult varázslatosan. Steven Frayne néven 1982-ben született az angliai Bradfordban, és gyermekéveit részben a város egyik legrosszabb közbiztonságú, szegény részében, az Észak-Anglia-szerte hírhedt Delph Hill Estate-en töltötte. Nehéz helyzetű, egyedülálló édesanyja és a börtönben ülő apja mellett szoros kapcsolata alakult ki nagyapjával. Tőle tanulta meg élete első trükkjeit, amelyeket először leginkább arra használt, hogy az iskolában ne legyen az idősebb fiúk ugratásainak a céltáblája. Bűvészmutatványait – javarészt kártyatrükköket – először rokonainak és barátainak mutatta be. Mára az egész világ és sztárok százai hevernek a lábai és varázslatai előtt.

Dynamo mutatványai közül is kiemelkedik a Temzén való átkelése, és az is emlékezetes, amikor lejött a Los Angeles Times irodaépületének oldalán. Dynamo egyrészt nem mindennapi képességeinek köszönheti hírnevét, másrészt annak, hogy mutatványaiba beleépítette a hiphopkultúra elemeit is. Trükkjeihez gyakran asszisztálnak hírességek, így láthattuk már elbűvöli Will Smitht, Busta Rhymest és Paris Hiltont is.

Művésznevét egy lenyűgöző előadása alatt kapta, amikor egy ismeretlen néző bekiabált a színpadra: „Ez a kölyök egy igazi dinamó!” A név rajta maradt, és innentől egy új élet és karrier vette kezdetét.

Dynamo – varázslat a világ körül csak a Discovery Channel műsorán!
Negyedik évad premier: október 16, csütörtök 22 órától
 
Ideje, hogy újra játsszunk! Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2014.10.05.
Hamarosan ismét leveszi lábáról nézőit az M1 népszerű vetélkedője, a Maradj talpon! A játék újraindulásáról Gundel Takács Gábort kérdeztük.
Gundel Takács Gábor
Gundel Takács Gábor
-Hiányzott a műsor?
-Igen is meg nem is. Mikor abbahagytuk, közel 300 adás állt a hátunk mögött. Jó volt kicsit megpihenni. Úgy voltunk vele, mint egy gyerek, aki nagyon szereti valamelyik játékát, de ahhoz, hogy értékelni tudja, kicsit mással is kell foglalkozzon. Nekünk is, de talán a közönségünknek is szüksége volt a pihenésre. 
-Nézői nyomásnak engedtek a műsor újraindulásával?
-Sokan kérdezték, hogy lesz-e még Maradj talpon!, reklamálták is a szünetet, de nem ennek a szelíd „erőszaknak” engedtünk. Már a leálláskor pontosan tudtuk, hogy nem égett még ki ez a vetélkedő, akadnak tartalékai bőven. A Maradj talpon!-nak is szüksége volt a frissítő szünetre, és tudatosan indítottuk újra – a közönség pozitív visszajelzései csak megerősítettek bennünket ebben.
-Az újrakezdésnél nincs félsz a műsorvezetőben?
-Nem igazán. Amikor elkezdtünk forgatni, meglepően hamar visszajöttek a régi érzések, reflexek, és kifejezetten jó élmény volt megint belépni a stúdióba. Egyetlen kérdés merül csak fel óhatatlanul, hogy vajon mennyi lehetőség van még ebben a vetélkedőben?
-Hoz valami változást az új évad?
-Szakítunk a korábbi renddel, amely szerint mindig férfi-nő felállásban játszottunk. Valamiért jóval kevesebb hölgy jelentkezik játékosnak, mint férfi, eddig is nehéz volt az egyensúlyt fenntartani.
-Különleges vasárnapi nyitóműsorral kezdenek. Elárul erről valamit?
-Kicsit hosszabb lesz ez a műsor, mint a megszokott, a játékosaink pedig ezúttal ismert sportolók lesznek, méghozzá olyanok, akik a nyár folyamán szép eredményeket értek el valamely vizes sportágban: vízilabdázók, úszók, kajak-kenusok próbálnak majd talpon maradni.
-Mintegy 3000 versenyzőből 2500-nek nem sikerült ez a talpon maradás. Ön szerint milyen képességek szükségesek a győzelemhez?
-A kérdések egy része műveltségi kérdés, másik fele a világ aktuális dolgaira kérdez rá. Készülni a vetélkedőre nemigen lehet, ezért az lehet jó versenyző, akinek széles körű a műveltsége és tájékozott a világ dolgaiban –
no, és természetesen versenyzőalkatnak is kell lennie. Sokan otthon, a tévé előtt ülve brillíroznak, de a stúdióban, a kamerák és nézők előtt szinte megbénulnak.
-Ön mely témaköröknél tarolna, és kockáztatna-e?
-A zenével, irodalommal, történelemmel, földrajzzal kapcsolatos kérdések mennének jobban, iskolásként is ezek érdekeltek, és nem tartanék a sportos témáktól sem. Hogy kockáztatnék-e? Szerintem minden versenyhelyzetben az a fontos, hogy jól mérjük fel a lehetőségeinket: az sem jó, ha valaki túl hamar kiszáll, de az sem, ha mindenáron marad.
-Mindenkit izgat a kérdés: mi van odaát, az „alvilág bugyraiban”?
-Természetesen gondoskodunk arról, hogy senkinek semmi bántódása ne essék, de azt, hogy odalent mi történik, mindenkinek magának kell átélnie. Leesni nagyon érdekes érzés, nem tudni hol landolunk, csak sejtéseink lehetnek arról, hogy mennyit esünk majd, s nem tudhatjuk, hogy mely pillanatban nyílik ki alattunk a csapóajtó. Az ember természetes reflexei ellen való mindez, nem is lehet megszokni, pedig engem is már vagy nyolcszor ledobtak. Ha egy játékosunk zuhan, érzem is mindig a gerincemtől a tarkómig azt a különös bizsergést, amit magam is átéltem. Érdemes kipróbálni, vagy ha nem, hát talpon maradni!
M. Zs.
 
Tisztelt Olvasó! Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2014.09.08.
ImageLehet, hogy éppen Ön az, aki megírta nekünk, miről szeretne többet olvasni az RTV Részletesben, elképzelhető, hogy Öntől kaptuk az ötletet egy-egy műsor több szempontú bemutatására, vagy az Ön javaslatára csoportosítottuk át a csatornákat. Közel nyolc éve szinte változatlan formában jelentünk meg, ezért elérkezettnek láttuk az időt, hogy formailag és tartalmilag is megújuljunk.
Nincs fontosabb pillanat egy szerkesztőség életében, mint az, amikor meghálálhatja olvasóinak a bizalmat. Régi és új rovatainkkal a könnyebb tájékozódást szeretnénk segíteni, gondoltunk a sorozatkedvelőkre, a sportrajongókra, a gasztronómiát kedvelőkre, az ismeretterjesztő műsorok lelkes híveire, és azokra, akik egy kicsit részletesebben is kíváncsiak egy-egy műsorra, az alkotókra, előadókra.
A változás természetes része életünknek, mégis ösztönösen a biztonságra vágyunk. Reméljük, hogy az újság  megújulásával elnyerjük tetszését és részesei lehetünk olvasóink mindennapjainak.

Tisztelettel üdvözli Önt: az RTV Részletes szerkesztősége
Frissítve ( 2014.09.08. )
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Találatok: 19 - 27 / 317
Advertisement
© 2015 rtvreszletes.hu
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.